U bent hier

De hemel bestormen in Grote Kerk Naarden

Het beroemde tongewelf van de Grote Kerk Naarden uit 1518.

Als je een bezoek brengt aan Grote Kerk Naarden, zie je hoog boven je een uniek kunstwerk; het beschilderde tongewelf uit 1518. Het beschilderde hout is vanaf de grond al vijf eeuwen te zien, op 25 meter hoogte. Dit najaar, Van 2 oktober 2020 t/m 10 januari 2021, doet de unieke kans zich voor om elk detail, elke gezichtsuitdrukking en de meest fantasievolle fabelwezens van dichtbij te ontdekken.

Met een trap ‘bestormen’ bezoekers de geschilderde hemel van Grote Kerk Naarden. Stichting Grote Kerk Naarden laat tegelijkertijd een conditie-onderzoek uitvoeren naar de schilderingen, in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en een team van restauratoren en experts.

Uniek tongewelf
De vijf eeuwen oude schilderingen zijn ongekend goed bewaard gebleven, en daardoor uitzonderlijk in Nederland. Samen vormen de schilderingen een fascinerend Bijbels beeldverhaal. Aan de ene kant is het lijdensverhaal van Christus te zien in tien voorstellingen. Daartegenover zijn vergelijkbare gebeurtenissen, zogenaamde voorafbeeldingen, uit het Oude Testament te zien. Dit alles komt samen in de voorstelling van het Laatste Oordeel, wanneer God zijn oordeel uitspreekt over alle mensen.
Waarschijnlijk hebben meerdere schilders aan de schilderingen gewerkt, waarbij werk van beroemde kunstenaars de inspiratiebron vormde. De wapens van verschillende Gooise families en gilden staan verspreid over de schilderingen, als bewijs dat ze hebben meebetaald aan dit kostbare kunstwerk.

Onderzoek
Het onderzoek richt zich op de conditie van de gewelfschilderingen; het gaat niet om restauratie. Met onder andere digitale fotografie, infraroodtechniek en ander onderzoek worden de schilderingen in kaart gebracht en onderzocht. De gegevens worden digitaal opgeslagen en gebundeld zodat alle informatie ook voor de toekomst beschikbaar is. Van de laatste restauratie van het gewelf in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw weten we relatief weinig omdat er geen groot verslag is gemaakt. Het onderzoek vormt daarom ook een nulmeting voor de toekomst.

Bezoek
Via de steiger kunnen tien mensen per keer de schilderingen bezichtigen. Een audiotour, op je eigen smartphone, leidt je rond. Ook gaat er een begeleider mee van Grote Kerk Naarden die vragen beantwoordt en meer kan vertellen over het tongewelf. Uiteraard staat de veiligheid van bezoekers en medewerkers centraal. Per keer worden maximaal 10 bezoekers op de steiger toegelaten, de ruimte biedt de mogelijkheid om voldoende afstand tot elkaar te houden. Het dragen van een mondkapje is boven op de vloer bij het gewelf verplicht. Daarnaast worden extra hygiëne-maatregelen getroffen. 

Tickets zijn online te koop via www.grotekerknaarden.nl  

Reacties