U bent hier

De economische waarde van cultuur

Een optreden van Town of Saints in december 2018. Foto: Trees Rouw.

In 2013 wordt de Willibrordkerk in Borger herbestemd tot cultuurpodium, met succes. Het ‘Paradiso van het noorden’ wordt VanSlag genoemd, met Henk Eggens als initiatiefnemer, programmeur en marketeer aan het roer. Toch loopt het nu gevaar, vanwege coronamaatregelen. Tegelijkertijd denkt een nieuw college van B&W na over een andersoortig gebruik van het pand. Het bezoek van de koning eind juni onderstreept het economische belang dat een culturele onderneming als VanSlag heeft.

Eind 2011 vond Eggens de gemeente Borger aan zijn zijde over de mogelijke herbestemming van de Willibrordkerk, die al jaren leeg stond. Het idee voor een kleinschalig cultuurpodium, gastvrij, een aanvulling op het bestaande aanbod van de gemeente stond hen aan. En het bleek een succesformule: sinds de opening in 2013 weten gasten uit heel Nederland cultuurpodium VanSlag te vinden. Het heeft inmiddels een unieke plek in het cultuuraanbod van Noord-Nederland veroverd. Een Paradiso van het noorden, met bijzondere artiesten die soms alleen in Amsterdam en vervolgens in Borger optreden.

Maar met een nieuw college van B&W zijn de kaarten weer anders geschud en wordt nagedacht over een meer lokaal gebruik van deze voormalige kerk. En ook de coronamaatregelen maken de positie van VanSlag kwetsbaar. Dat het cultuurpodium als uithangbord van de regio wordt gezien, blijkt uit het bezoek van koning Willem-Alexander eind juni. De koning bezocht het Hunnebedcentrum én VanSlag. Hij liet zich er door Eggens en andere cultureel ondernemers bijpraten over de gevolgen die het coronavirus heeft op de kunst-, cultuur- en vrijetijdssector in Drenthe. Zij gaven aan te vrezen voor hun toekomst.

Foto: Marcel Jurian de Jong

Voor de gelegenheid presenteerde Eggens een zelfgemaakte visual die laat zien hoe de economie rondom een theater er uit ziet. De visual maakt in een oogopslag duidelijk welke mensen bij een cultuurpodium betrokken zijn en wiens brood nu door corona onder druk staat. Van de artiest tot de lokale drukker, kaartjesverkoper en horecaondernemer. Cultuur betaalt zich uit, zoveel maakt deze visual en de publicitaire waarde van een bezoek van de koning wel duidelijk. Een podium als VanSlag vormt dan ook niet alleen een culturele, maar ook een economische impuls voor het dorp en de regio.  

Reacties