U bent hier

Coronalening voor rijksmonumentale kerken met publieksfunctie

Afgelopen week is de uitwerking van de driehonderd miljoen euro voor de culturele sector naar de Tweede Kamer gestuurd. Een van die uitwerkingen is een speciale lening voor eigenaren van publiekstoegankelijke rijksmonumenten, waaronder ook kerken.

Dat de rijksmonumentale kerken met een publieksfunctie flinke financiële zorgen hebben sinds de coronacrisis schreven we al eerder. Er is op grote schaal sprake van gemiste inkomsten en afgelastingen bij kerken die voor hun inkomsten grotendeels afhankelijk zijn van bijvoorbeeld tentoonstellingen, evenementen, optredens en horeca.

In de Kamerbrief van afgelopen week is een eerste uitwerking van de maatregelen te lezen. De lening voor rijksmonumenten met een publieksfunctie komt beschikbaar bij het Nationaal Restauratiefonds (NRF), en zal daar binnenkort verder toegelicht worden.  Op deze site kan men ook aangeven dat men op de hoogte wil worden gehouden van nieuws over de leenfaciliteit.

Het gaat in ieder geval om rijksmonumenten die opengesteld zijn voor publiek en door organisaties verhuurde publiekstoegankelijke monumenten, bijvoorbeeld voor bezichtigingen, tentoonstellingen, rondleidingen, maar ook onder meer voor horeca, winkels en vergaderlocaties. Er moet verder sprake zijn van inkomensverlies door de coronamaatregelen: wegvallen van verhuur, geen betalende bezoekers, geen inkomsten uit de eigen winkel of horeca.

Rijksmonumentale kerken met een publieksfunctie kunnen ook voor deze lening in aanmerking komen. Dat geldt ook voor kerken die nog voor de eredienst gebruikt worden, maar daarnaast nevenactiviteiten ontplooien. Er moet dan wel sprake zijn van wegvallende publieksinkomsten. Voor de specifieke voorwaarden,  zie de website van het NRF.

Kerken die gemeentelijk monument zijn of helemaal geen monument, en die wel een publieksfunctie hebben, komen helaas niet in aanmerking voor de regeling. Mogelijk kent de eigen gemeente of provincie voor hen een regeling.

Voor de zogenoemde ‘generieke maatregelen’ – ondersteuning bij inkomstenderving  voor ondernemingen vanwege de coronacrisis– hangt het ervan af wat voor soort onderneming de kerk met publieksfunctie is. Dat hangt samen met een code onder de Standaard Bedrijfsindeling (SBI). Contact hierover verloopt via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Informatie hierover is hier te vinden.

Reacties