U bent hier

2021: het jaar van het Brabants kloosterleven

2021 is uitgeroepen tot het Brabants Kloosterjaar. Dat wordt gevierd met allerlei activiteiten, publicaties, bijeenkomsten, een wandelroute langs veertig kloosters, kloosterproducten en een publiekscampagne. 

Brabant telt honderden voormalige kloostergebouwen. Bijna ieder Brabants gezin heeft wel verhalen en herinneringen aan kloosterlingen. Maar het kloosterleven is zeker niet alleen verleden tijd. In de provincie worden nog ruim veertig kloosters bewoond. Kloosterlingen werken en leven vanuit waarden en overtuigingen zoals samenwerken, duurzaamheid en barmhartigheid. Die waarden en overtuigingen zijn nog steeds betekenisvol en verdienen het om doorverteld te worden, ze maken deel uit van de Brabantse identiteit.

Vanuit deze erfgoedgedachte ondersteunt de Provincie Noord-Brabant de organisatie van het kloosterjaar met vier grote deelprojecten. Er komt een publiekscampagne, er wordt een Kloosterpad geopend, er worden kloosterproducten gemaakt, ontworpen en verkocht, en er zijn culturele en spirituele evenementen en ontmoetingen.

Het kloosterleven in Brabant kent een lange geschiedenis. Al in de vroege middeleeuwen werden de kloosters in Brabant opgericht. Vooral in de twintigste eeuw kwam het kloosterleven tot volle bloei en was de betekenis voor de samenleving enorm: denk aan de bijdragen van kloosterlingen aan onderwijs, gezondheidszorg, landbouw en emancipatie.

De directe aanleiding voor dit feestelijke kloosterjaar zijn vier jubilerende kloostergemeenschappen die in 2021 hun eeuwenlange bestaan in Brabant vieren. De oudste daarvan is de orde van de Norbertijnen, die negenhonderd jaar geleden werd opgericht. Ook de Norbertinessen, de Clarissen en de Kruisheren vieren hun jubileum.

Meer informatie vindt u op www.brabantskloosterleven.nl

Reacties