U bent hier

‘Healing Bells’ tegen corona

Klok in de Amsterdamse Westertoren. Foto: westerkerk.nl

Beiaardiers in dertien landen, waaronder Nederland, spelen op donderdag 21 mei - Hemelvaartsdag - een muziekstuk tegen corona met de naam Healing Bells, zo schrijft Trouw dit weekend. Het is dan dan ook Unesco Dag voor Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling.

De Nederlandse journaliste Jet Schouten stond aan de wieg van de compositie. Ze verblijft tien maanden in het Amerikaanse Ann Arbor vanwege een fellowship aan de universiteit van Michigan, en volgt daarnaast muzieklessen op de twee carillons van Ann Arbor. Ze bedacht het stuk samen met de Amerikaanse beiaardier Pamela Ruiter-Feenstra, die verbonden is aan de Universiteit van Michigan.

Een carillon kan ziektes en onheil afweren, zo klinkt een oude volkswijsheid. Met dat in hun hoofd schreven Schouten en Ruiter Healing Bells. Het wordt op donderdag 21 gespeeld door meerdere beiaardiers in dertien landen, om 12 uur lokale tijd. In Nederland gebeurt dat in Groningen, Maastricht, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Gouda, Enschede en Hilversum. Er zijn hier livestreams te vinden.

Ook eerder deze week klinken al speciale carillons, bespeeld door beiaardier Boudewijn Zwart, die op initiatief van de Protestantse Kerk Amsterdam op 19 mei tussen 12 en 13 uur vanuit de Westertoren verzoeknummers zal spelen van een speciale speellijst. Ook dit concert is live te volgen via www.keepthefaith.nl. Zwart reist de komende tijd met zijn speellijst langs elf Nederlandse plaatsen en kerken, op www.bellmoods.nl is te zien waar en wanneer.

Reacties